Dnes to bude DIY projekt z mé dílny. Konečně jsem si našla chvíli a připravila pro vás recept na svěží pomerančové tiramisù, které jsem připravovala ve videu k druhým narozeninám blogu. To si můžete prohlédnout zde. Po natáčení jsem pohostila celý kreativní tým, a po dezertu se rychle zaprášilo. Asi jim chutnal. Tak doufám, že bude chutnat i vám.
Budeme potřebovat:
5 pomerančů
225g cukru krystal
4 vajíčka
125g másla
piškoty
2 balení smetany ke šlehání
2 balení zakysané smetany
whisky
Pracovní postup
jedna :: Jako první si připravíme pomerančový krém (orange curd – inspirovala jsem se receptem na www.vypecky.com), nejlépe den před samotnou přípravou dezertu, aby byl pořádně vychlazený.
dva :: Z jednoho pomeranče si nastrouháme kůru a ze čtyř pomerančů vymačkáme šťávu. Dužnina nám nevadí, ale vyberte všechny pecky. Šťávu smícháme spolu s cukrem a máslem a necháme pozvolna rozpustit na sporáku za stálého míchání. Přivedeme k varu. Odstavíme, a do připravené směsi vmícháme čtyři rozšlehaná vajíčka. Velmi pomalu, aby se nám nezdrcli, a krém pak necháme trochu vychladnout. Po chvíli ho dáme znovu na sporák a opatrně vaříme ještě cca 10 minut, za stálého míchání. Krém by měl na mírném ohni jemně probublávať.
tři :: Nalijeme do připravených lahviček, necháme zcela vychladnout a až pak dáme do ledničky. Tam by vám měl vydržet zhruba dva týdny.
čryři :: Na samotný dezert si připravíme zálivkou na piškoty – vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče a přidáme do ní whisky, dle chuti. Vyšleháme šlehačku, v poměru 1:1 přidáme zakysaných smetanu a smícháme.
pět :: Do připravených skleniček začneme ukládat piškoty, které pokapeme připravenou směsí tak, aby byly piškoty vlhké, ale ne úplně rozmočené. Zakryjeme vrstvou šlehačkové směsi, na kterou dáme menší vrstvu pomerančového krému.
šest :: Přidáme další vrstvu piškotů a opakujeme předešlý krok až po okraj skleničky. Dozdobíme plátkem pomeranče, můžeme přidat i lístky máty. A můžeme servírovat. Skvělé na tomto receptu je to, že není nejak moc sladký, vychlazený spíše osvěží a pomeranč můžete vyměnit třeba za citron, nebo grapefruit. Přeji vám dobrou chuť.
photo :: byLucie
Anonymous
1 října
Luci, kde jsi prosím sehnala ty krásné sklenice? Jinak vypadá to skvěle! 🙂
Lucie
1 října
Ta vrchní je myslím z Nanu-Nana a ty spodní jsou z Butlers.
Děkuji a taky to skvěle chutnalo 🙂